Kwas askorbowy – Acidum ascorbicum

Właściwości fizykochemiczne

Ciało stałe koloru białego bez zapachu.

Synonimy

Acidum ascorbicum, Kwas askorbowy, Acidum ascorbinicum, Vitaminum C, Kwas heksarunowy

Postaci leku recepturowego

roztwory, maści, zawiesiny, krople

Działanie/zastosowanie

Kwas askorbowy przyjmowany doustnie aktywuje wiele enzymów, ułatwia przyswajanie żelaza i wzmacnia odporność organizmu.

Zewnętrznie jako przeciwutleniacz, chroni skórę przed niekorzystnym promieniowaniem UV i zwalcza wolne rodniki, pozwalając zachować młody wygląd skóry. Witamina C rozjaśnia przebarwienia, ma też korzystny wpływ na tkankę łączną, dzięki czemu spłyca zmarszczki. W wyższych stężeniach działa złuszczająco i ogranicza łojotok, dlatego wykorzystywana w leczeniu trądziku, także trądziku różowatego. Dodatkowo zapobiega utlenianiu łoju, który działa komedogennie, dlatego kwas askorbowy może być pomocny w walce z zaskórnikami.

Kwas askorbowy dodatkowo wykazuje działanie uszczelniające na naczynia krwionośne, pomaga w problemach z widocznymi i pękającymi naczynkami oraz sińcami pod oczami. Wspomaga gojenie oparzeń słonecznych, działa łagodząco, regenerująco i lekko przeciwzapalnie.

Rozpuszczalność

w wodzie: 330 g/l (24st.C)

w etanolu: 20 g/l (20st.C)

Gęstość

nie dotyczy

Trudności/ niezgodności

nie dotyczy

Dawka max.

sprawdź tutaj

Przykłady recept

Rp.

Nystatini   1 000 000 j.m.

Vit. C   0,2

Aphtini   20,0

M.f. suspensio

D.S. do jamy ustnej

Dodatkowe informacje

nie dotyczy

Źródła

  1. Karta charakterystyki produktu
  2. https://biotechnologia.pl/kosmetologia/witamina-c-w-kosmetykach-w-swietle-najnowszych-doniesien-naukowych,15812

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.