Smalec – Adeps suillus

Właściwości fizykochemiczne

Biała, tłusta i miękka masa o charakterystycznym zapachu.

Synonimy

Adeps suillus, Adeps suillus depuratus, Adeps praeparatus, Axungia Porci, Lardium, smalec wieprzowy

Postaci leku recepturowego

maści

Działanie/zastosowanie

Smalec w recepturze aptecznej wykorzystywany jest jako podłoże maściowe: bezwodne, lipofilowe – glicerydowe. Stanowi dobrą podstawę maści stosowanych na skórę wrażliwą, suchą, atopową i łuszczycową, ponieważ jest dobrze tolerowany. Ułatwia penetrację substancji leczniczych w głąb skóry oraz tworzy warstwę ochronną, zabezpieczającą naskórek przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Rozpuszczalność

nie miesza się z wodą

nie miesza się z etanolem

Gęstość

0,91 g/cm3 (20st. C)

Trudności/ niezgodności

  • smalec + witaminy w postaci emulsji typu 0/w = obecność dwóch emulgatorów o przeciwnych właściwościach prowadzi do rozwarstwienia maści; najlepiej część podłoża zamienić na amfifilowe (Hascobaza lub Lekobaza)
  • smalec + roztwór wodny lub etanolowy = składniki niemieszające się ze sobą; należy część podłoża zamienić na absorpcyjne lub użyć emulgatora, np. lanoliny

Dawka max.

sprawdź tutaj

Przykłady recept

Rp. Maść woskowa

Wosk biały   15,0

Smalec   85,0

 

Rp. Adeps benzoatus

Acidi salicylici

Acidi benzoici   aa   1,0

Sulfuris ppt.   1,5

Adipis suilli   20,0

M.f. ung.

 

Rp. Ung. sulfuratum

Sulfuris ppt.   30,0

Adipis suilli   70,0

M.f. ung.

 

Rp. Maść Wilkinsona = Ung. Wilkinsoni = Ung. sulfuratum compositum

Sulfuris ppt.   7,5

Picis liquidae Pini   7,5

Calci carbonatis praecipitati   5,0

Saponis kalini

Adipis suilli   aa   15,0

M.f. ung.

 

Rp. Ung. Kalii jodati

Kalii iodidi   10,0

Natrii thiosulfatis   0,2

Adipis suilli   ad   100,0

M.f. ung.

Dodatkowe informacje

Smalec charakteryzuje się bardzo niską liczbą wodną: 7-16.

Intensywny i nieprzyjemny zapach smalcu świadczy o jego zjełczeniu, aby jak najdłużej zachował swoje właściwości należy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Źródła

  1. Karta charakterystyki substancji.
  2. O. Sierpniowska, Aptekarz Polski, Receptariusz – Adeps suillus w recepturze aptecznej, 2010.
  3. S. Żurek, Farmacja Praktyczna, Charakterystyka podłoży maściowych, 2018.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.