Właściwości fizykochemiczne
Ciało stałe, białawe, o charakterystycznym zapachu.
Synonimy
Pepsinum, Pepsini pulvis
Postaci leku recepturowego
mieszanki
Działanie/zastosowanie
Pepsyna jest enzymem wydzielanym przez komórki żołądka, zaliczana do grupy endopeptydaz. Podczas trawienia pepsyna rozkłada białka do łańcuchów polipeptydowych, najnowsze badania wskazują na zdolność pepsyny do rozkładu kwasów nukleinowych.
Zwiększa łaknienie, normalizuje odczyn soku żołądkowego i usprawnia żołądkowe trawienie białek.
Stosowana w niewystarczającym wydzielaniu endogennej pepsyny, w braku apetytu, niedokwaśności, w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz wspomagająco w chorobach wątroby.
Rozpuszczalność
rozpuszczalność w wodzie: 20 g/l (20st. C)
Gęstość
nie dotyczy
Trudności/ niezgodności
Pepsyna jako enzym peptydowy ulega unieczynnieniu pod wpływem kwasu solnego oraz nalewek zawierających etanol.
Procedura prawidłowego sporządzania mieszanek z pepsyną
- Rozpuścić pepsynę w całej przepisanej ilości wody.
- Dodać syrop.
- Dodać nalewkę.
- Wymieszać.
- Dodać rozcieńczony kwas solny.
- Dołączyć etykietę “Zmieszać przed użyciem”.
Tylko takie postępowanie pozwoli na otrzymanie leku o zachowanym działaniu substancji leczniczej. Należy również pamiętać, że zawartość czystego kwasu solnego w mieszankach z pepsyną nie może przekraczać 0,5%.
Dawka max.
Przykłady recept
Rp.
Acidi hydrochloridi 10% 1,1
Pepsini 1,0
Sir. simplicis 10,0
Aquae ad 100,0
M.f. mixt.
D.S. 3 razy dziennie łyżkę
Rp.
Acidi hydrochloridi 10% 8,0
Pepsini 8,0
Aquae ad 300,0
M.f. mixt.
Rp.
Acidi hydrochloridi 10% 6,0
Pepsini 8,0
Amarae tinct. 5,0
Sir. simplicis 15,0
Aquae ad 200,0
M.f. mixt.
Dodatkowe informacje
Substancja higroskopijna.
Preparaty zawierające pepsynę należy chronić przed światłem i przechowywać w suchym miejscu.
Źródła
- Karta charakterystyki produktu
- R. Kasperek, Trudności i niezgodności recepturowe, Aptekarz Polski, 2016