Pepsyna – Pepsinum

Właściwości fizykochemiczne

Ciało stałe, białawe, o charakterystycznym zapachu.

Synonimy

Pepsinum, Pepsini pulvis

Postaci leku recepturowego

mieszanki

Działanie/zastosowanie

Pepsyna jest enzymem wydzielanym przez komórki żołądka, zaliczana do grupy endopeptydaz. Podczas trawienia pepsyna rozkłada białka do łańcuchów polipeptydowych, najnowsze badania wskazują na zdolność pepsyny do rozkładu kwasów nukleinowych.

Zwiększa łaknienie, normalizuje odczyn soku żołądkowego i usprawnia żołądkowe trawienie białek.

Stosowana w niewystarczającym wydzielaniu endogennej pepsyny, w braku apetytu, niedokwaśności, w przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka oraz wspomagająco w chorobach wątroby.

Rozpuszczalność

rozpuszczalność w wodzie: 20 g/l (20st. C)

Gęstość

nie dotyczy

Trudności/ niezgodności

Pepsyna jako enzym peptydowy ulega unieczynnieniu pod wpływem kwasu solnego oraz nalewek zawierających etanol.

Procedura prawidłowego sporządzania mieszanek z pepsyną

  1. Rozpuścić pepsynę w całej przepisanej ilości wody.
  2. Dodać syrop.
  3. Dodać nalewkę.
  4. Wymieszać.
  5. Dodać rozcieńczony kwas solny.
  6. Dołączyć etykietę “Zmieszać przed użyciem”.

Tylko takie postępowanie pozwoli na otrzymanie leku o zachowanym działaniu substancji leczniczej. Należy również pamiętać, że zawartość czystego kwasu solnego w mieszankach z pepsyną nie może przekraczać 0,5%.

Dawka max.

sprawdź tutaj

Przykłady recept

Rp.

Acidi hydrochloridi 10%   1,1

Pepsini   1,0

Sir. simplicis   10,0

Aquae   ad   100,0

M.f. mixt.

D.S. 3 razy dziennie łyżkę

 

Rp.

Acidi hydrochloridi 10%   8,0

Pepsini   8,0

Aquae   ad   300,0

M.f. mixt.

 

Rp.

Acidi hydrochloridi 10%   6,0

Pepsini   8,0

Amarae tinct.   5,0

Sir. simplicis   15,0

Aquae   ad   200,0

M.f. mixt.

Dodatkowe informacje

Substancja higroskopijna.

Preparaty zawierające pepsynę należy chronić przed światłem i przechowywać w suchym miejscu.

Źródła

  1. Karta charakterystyki produktu
  2. R. Kasperek, Trudności i niezgodności recepturowe, Aptekarz Polski, 2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.