Nalewka z kory chinowej – Cinchonae Tinctura

Właściwości fizykochemiczne

Brunatna lub brunatnoczerwona ciecz o charakterystycznym zapachu i gorzkim, ściągającym smaku.

Synonimy

Cinchonae Tinctura, Tinctura Chinae, nalewka z kory chinowej

Postaci leku recepturowego

mieszanki, roztwory

Działanie/zastosowanie

Nalewka z kory chinowej powinna zawierać nie mniej niż 0,8% alkaloidów: głównie chininę i cynchoninę, zawiera też znaczne ilości garbników. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, przez co znalazła zastosowanie w leczeniu zaburzeń spowodowanych niedostatecznym wydzielaniem soków trawiennych. Ponadto zwiększa łaknienie i wykazuje działanie ogólnie wzmacniające na organizm. Ze względu na obecność garbników nalewka chinowa wykazuje silne działanie ściągające, przez co stosowana jest w dermatologii jako środek w leczeniu trądziku spowodowanego nadmiernym wydzielaniem sebum.

Rozpuszczalność

nie dotyczy

Gęstość

0,91 g/cm3

Trudności/ niezgodności

Podczas długiego przechowywania nalewki z kory chinowej może dojść do wytrącania się nierozpuszczalnych osadów połączeń garbnikowych, aby spowolnić ten proces nalewkę należy przechowywać w naczyniach całkowicie wypełnionych.

Dawka max.

sprawdź tutaj

Przykłady recept

Rp.

Resorcini   2,0

Mentholi   1,0

Tinct. Chinae

Tinct. Capsici   aa   10,0

Spir. Vini 70st.   ad   100,0

M.f. solutio

 

Rp.

Pilocarpini   0,3

Resorcini   2,0

Tinct. Chinae

Tinct. Capsici   aa   5,0

Spir. Vini 70st.   ad   200,0

M.f. solutio

D.S. smarowanie 1 raz dziennie

Dodatkowe informacje

Nalewkę z kory chinowej należy przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach i chronić przed światłem. W trakcie przygotowywania preparatów recepturowych w których skład wchodzi wspomniana nalewka należy unikać wysokiej temperatury.

Źródła

  1. Karta charakterystyki substancji.
  2. Janusz Pluta, Preparaty galenowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.